Låt oss presentera: en annorlunda ametist


Torbjörn Tillander var en föregångare inom smyckesdesign. Till skillnad från sina samtida använde han sig modigt av färggranna ädelstenar. Nu när dessa åter nått uppskattning vill vi presentera er för ametisten - och en alldeles unik ametistring.

Ametisten är en lila kvartsvariant, som de forna grekerna antog skyddade från berusning och intoxikation. Namnets grekiska härstam amethystos betyder nykterhet. Ametisten är februari månadssten. 

Ametisten förekommer typiskt i bland annat Brasilien, men även i Finland finns en ametistgruva i Lappland. Ametistena essens varierar från vattningt lila till mörk violett. Nya undersökningar har tytt på att färgen beror av järnorenheter i grundenheten kiseloxid.

Tina Tillander erkänner att hon länge ansåg att ametisten hörde hemma i äldre damers smyckesskrin, men en exceptionell sten och ur den tillverkad exceptionellt smycke förändrade hennes uppfattning. Nu ser man ametister allt mer i smycken designade av henne.

Exceptionell är även denna artikels sträva ametistring, som nog inte kan beskrivas på något annat sätt än okonservativ och långt ifrån klassisk. Denna ring fick sin början på 1950-talet i Sydamerika. 

Som alla historier börjar även denna med en vacker dag. Då klev en man in hos Atelier Torbjörn Tillander, han hade följt företagets annonsering och blivit förjust i Tina Tillanders stil. Han hade som tanke att låta tillverka en ring till sig själv.

Hos Atelier Torbjörn Tillander kan diskussioner om smycken och stenar fortgå i timtal så länge kundens intresse och tid tillåter. Kunden i fråga fastnade för Tinas informationsflöde, som det ju mest kan liknas vid, och det ena ledde till det andra.

Kundens far hade rest i Sydamerika någon gång under 1950-talet och därifrån hämtat hem tre stenar till sin fru. En utav souvenirerna var en rå ametist, som under årtionden legat bortglömd på ett dammigt lådbotten. År 2016 stod alla stjärnorna rätt för ädelstenen och den fick komma till liv hos Atelier Torbjörn Tillander. I guldsmedens händer blev den till en alldeles unik ring. 

Kunden själv hade en modig vision om en skulpterad ring som Mia Hillo ritade och guldsmedsmästare Rauno Tynkkynen förverkligade. Ringen är tillverkad i vitt guld, och den blockliknande, kantiga ametisten omges av en ram med små diamanter.

 

Har du en dröm om ett personligt smycke? Hos Atelier Torbjörn Tillander kan den förverkligas. Dina egna ädelstenar eller gamla smycken kan återanvändas och få nytt liv med små eller stora förändringar, enligt dina visioner och önskemål. 

Välkommen till Glogatan för idéer, inspiration och oväntade vändningar!